L’estudiantat, l’oblit de la Generalitat

0
127

Avui, dia internacional de l’Estudiant, la JSC volem reivindicar la seva figura i denunciar les condicions a què l’estudiantat està sotmès a Catalunya. Des de l’any 2010, moment en què governava a la Generalitat el President Montilla, s’han succeït unes retallades que s’han traduït en un descens de la inversió en educació d’un 0’8% respecte al PIB català, situant-la el 2019, segons el Departament d’Educació, en un 3’56% aproximadament. Val a dir que els sindicats denuncien que la inversió és fins i tot inferior, i que aquesta s’allunya molt del 6% d’inversió del PIB en educació que marca la UNESCO (i també la pròpia Llei Catalana de l’Educació).

Per altra banda, hem vist com els darrers anys, el nombre d’estudiants ha incrementat d’una forma notable. Per desgràcia, el professorat no ho ha fet en la mateixa mesura. Tampoc ho ha fet la inversió per alumne, ja que al veure’s reduït el pressupost del Departament, també ha disminuït uns 303€. Veiem com la Generalitat d’enguany, liderada per independentistes de dretes, té clares les seves prioritats i els i les estudiants no en són una. No ho van ser en el passat, amb unes pràctiques abusives i no remunerades. Tampoc ara, amb una pandèmia a sobre. La Generalitat va prometre reduir les desigualtats entre l’alumnat donant ordinadors portàtils i paquets d’internet als i les alumnes que ho necessitessin per seguir les classes telemàtiques. No obstant això, al maig d’enguany només s’havien repartit el 22% dels equipaments informàtics.

Pel Govern Sánchez, però, l’estudiantat si que és una prioritat. Aquest govern, un de progressista i d’esquerres, ha creat uns Pressupostos Generals de l’Estat que trenquen totalment amb la dinàmica conservadora de les retallades a l’Estat, i ha apostat pels i les estudiants tot destinant 303′11M€ en beques, 112M€ contra l’atur juvenil i 61M€ a la formació professional i a la inserció.

És evident com la inversió en educació i l’aposta per l’estudiantat i el seu futur és diferent a la Generalitat i al Govern Sánchez. Els primers només miren com difondre el seu missatge independentista, mentre que el Govern central, un Govern progressista i d’esquerres, mira pel conjunt del país posant èmfasi en un col·lectiu que necessita més recursos per estudiar, més llocs de treball i un impuls per sortir de la permanent situació de precarietat.

La JSC volem continuar lluitant perquè tots els joves tinguin oportunitats per accedir a l’educació. L’alumnat ha de poder continuar la seva educació indistintament dels recursos individuals o familiars. Garantitzar l’acces i la continuïtat dels i les joves a l’educació, és invertir en un futur amb majors oportunitats.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here